вівторок, 1 травня 2012 р.

Постмодернізм

Твір на тему "Постмодернізм"
Постмодернізм – це тенденції, що проявилися в культурній практиці і самосвідомості Заходу протягом двох останніх десятиліть 20 століття. Його філософсько-естетичною основою являються ідеї французьких постструктуралістів та постфрейдистів. Сам термін виник у роки Першої світової війни у роботі Р. Панвіца «Криза європейської культури».
Як відомо, кожна нова течія відображала життя тогочасного суспільства, була його дзеркалом. На формування постмодернізму вплинули нещадні війни, революції та інші масштабні події, тому для даного напрямку характерне розчарування в ідеалах і цінностях. У постмодерністичних творах епоха постає втомленою і виснаженою, автори  постійно у пошуках нової раціональності, більш характерної для сучасних реалій. Письменники дивляться на все з іронією, суміщають трагедію і фарс, поєднують непоєднуване, застосовують різноманітні естетичні перетворення, але їхні твори не мають сталої ідеї. Найвидатніші представники постмодернізму ставлять собі за мету допомогти читачу зрозуміти текст, розкрити його та осмислити по-своєму, не нав’язуючи власної точки зору.
Розвиток технологій та їх загальнодоступність поставили під сумнів оригінальність творчості, чистоту мистецтва. Література постмодернізму вказує на всі погрішності нашого сьогодення: занепад суспільства духовно, його нехтування моральними цінностями та хаотичність життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар