понеділок, 9 квітня 2012 р.

Світ очима митців-модерністів

       Модернізм – умовна назва тенденцій розвитку мистецтва, течій, шкіл, діяльності окремих майстрів, які прагнули до оновлення художньої мови і вважали формальний експеримент основою своєї творчості. Відбулась переоцінка поглядів.
                Більшості модерністів була властива замкнутість у власному естетичному світі. Найяскравішим прикладом можна назвати Франца Кафку. Він був своїм серед чужих, чужим серед своїх. Його не сприймали, бо не розуміли. В подобі автор Грегора, з новели «Перевтілення», він втілив образ тогочасної людини: самотньої, відчуженої від світу, замкнутої в колі своєму світі.
Митці 20-х років 20 століття більше підіймали соціальні проблеми. Під впливом воєнних настроїв, що сколихнули півсвіту, модерністи дедалі частіше у своїх творах протестували проти війни та насильства, образи ліричних героїв були сповнені трагізму і суперечності.  З поезій, які ми розглядали на уроках, прикладом є «Зарізана голубка й водограй», вірш-каліграма, написаний французьким поетом Гійомом Апполінером. Фонтан символізує кров, що була пролита на війні, а зарізана голубка стала прототипом голубки Пікассо, яка й до сьогодні є символом миру. Слід також зазначити, що у своїй творчості Апполінер відмовився від використання розділових знаків. «Ритм і пауза вірша – оце і є справжня пунктуація» (Г.Апполінер).
У російській літературі розвиток модернізму мав свою досить напружену історію. Між учасниками літературних об’єднань часто відбувались суперечки, що створювало індивідуальність та оригінальність творчих мислень. Цей період творчості прийнято називати «срібною добою», що ототожнюється з «золотою» - епохою Пушкіна. Творчі діячі намагались узагальнити  надбання попередніх епох; було передчуття загибелі старого світу та виникнення нового. Як сказав Олександр Блок: «Все змінюється; ми стоїмо перед новим і всесвітнім».
Одним із найвідоміших напрямків модерністської літератури був акмеїзм, що виник як реакція на кризу символізму. Акмеїсти створили свою естетичну програму та своє уявлення про гармонію. У поезії вони звертались до потойбічного, до первісного сенсу матеріальних речей. З модерністських властивостей їм були характерні схильність до естетизму та поетизація людських почуттів. Серед представників даного напрямку хотілось би виділити Анну Ахматову. Її вірші захоплюють і причаровують, вони сповнені ніжності та складається враження ніби читаєш поетичний щоденник.
Модерністи доповнили історію літератури новими барвами, їхній вклад є безцінним. Вони дали змогу побачити світ по-іншому, з нового погляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар